Welk koelvermogen heeft mijn airco nodig?

Bij het berekenen van het koelvermogen dat ja airco nodig heeft, spelen een heel aantal factoren mee. De keuze van het koelvermogen van je airco zal vooral afhangen van de kenmerken van de ruimte waarin je de airco wilt installeren: de oppervlakte van de ruimte, de ligging, het soort verlichting, de blootstelling aan de zon, de isolatie, het aantal personen dat er doorgaans verblijft en het werk dat ze er verrichten, het dak, het vensterglas, …

Als eenvoudige vuistregel kun je stellen dat je per kubieke meter van de ruimte die je wil afkoelen, zo’n 30 à 40 Watt nodig hebt. Als je een airconditioner koopt met een te laag koelvermogen, is de kans groot dat de ruimte niet voldoende gekoeld wordt. Maar als je een toestel koopt met een te hoog koelvermogen, verbruikt dit teveel en zul je meer onkosten moeten betalen.

Je kunt het koelvermogen best op voorhand laten berekenen door de installateur of technicus van de firma waarbij je je airconditioning bestelt. Wil je toch al een klein idee krijgen van het koelvermogen dat je airco nodig zal hebben, voer dan volgend eenvoudige berekening uit:

1. Bereken eerst de inhoud van de ruimte die je wil verkoelen in kubieke meters: lengte x breedte x hoogte. Bijvoorbeeld eenkamer is 4 x 4 x 2,5 = 40m³.

2. Vermenigvuldig dan met:

  • 30: voor een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen waar nog een verdieping bovenligt of die een schuin dak heeft.
  • 40: een ruimte waar iets meer warmte kan binnenkomen, vaak meerdere mensen aanwezig zijn, waar elektronische apparatuur staat, weinig isolatie heeft, verschillende vensters, ..
  • 50: ruimte met geen of heel weinig isolatie, veel vensters, een plat dak, veel mensen  en apparatuur. Een ruimte waar veel warmte binnenkomt.

Stel dat de bovenstaande ruimte slecht geïsoleerd is, met veel vensters, en er de hele dag mensen aan het werk zijn, kies dan voor factor 50. 40×50= 2000. Je bent dus op zoek naar een systeem van 2000 Watt of 2 kW koelvermogen.

Dit bericht is gepost op 6 september 2007 om 3:27 pm uur en is geplaatst in Airconditioning.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.