Waar let je op bij de aankoop van een airconditioning?

Bij de aanschaf van een airconditioning moet je met een heleboel factoren rekening houden. stel jezelf én de verkopers op voorhand voldoende vragen.

Voor welk type airconditioning kies ik?

In principe kunnen we zeggen dat er twee grote groepen van airconditioningsystemen zijn: de mobiele airco en de split-airco. De mobiele airco heeft geen vaste plaats. De lucht wordt via een slang naar buiten afgevoerd. Deze types zijn goedkoper dan de splitairco’s, maar splitairco’s functioneren doorgaans iets beter.

Welke capaciteit moet mijn airco hebben?

Als je kiest voor een airconditioningsysteem met een te lage capaciteit, krijgt de ruimte die je af wil koelen nooit de juiste temperatuur. Bij een airco met een te hoge capaciteit krijg je last van de tocht en temperatuurschommelingen. Zo’n toestel zal ook meer verbruiken. Je moet ook rekening houden met de eigenschappen van de ruimte die je wenst af te koelen: is er veel zonlicht? Zijn er vaak veel mensen aanwezig? Hoe groter de ruimte, des te groter de capaciteit die de airco moet hebben. Reken ongeveer op 40 W. per m³.

Waar plaats ik mijn airconditioningsysteem?

Bepaal op voorhand of je kiest voor een mobiele airco of een split airco. Kies je voor een mobiele airco, zorg er dan voor dat je de slang die de lucht afvoert goed kunt plaatsen. Zo’n slang is meestal niet zo lang. De buitenunit van een splitairco plaats je best op een plaats die gemakkelijk te bereiken is voor technisch onderhoud. Ieder toestel verdeelt de lucht op zijn eigen manier, dus moet je bij de keuze van het systeem rekening houden met de plaats van de binnenunits. Waar is er plaats vrij? Plaats je binnenunit ergens waar je geen last zult hebben van het geluid of de tocht. Misschien is er wel een vals plafond of een valse wand waarachter je je airco kunt verbergen?

Hoeveel ruimten moet de airco bedienen?

Als je meerdere ruimten wil afkoelen, kun je waarschijnlijk meerdere binnenunits aansluiten op één buitenunit.

Hoeveel stroom verbruikt de airco?

Een airconditioning verbruikt veel stroom, let dus zeker op het verbruik en de energieklasse van je nieuwe airco.

Hoeveel lawaai maakt de airconditioning?

Bepaalde types produceren meer lawaai dan andere. Test dit op voorhand uit in de winkel. Een split airco waarbij de condensor in de buitenunit zit, produceert het minste lawaai.

Dit bericht is gepost op 6 september 2007 om 2:33 pm uur en is geplaatst in Airconditioning.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.