Hoe werkt een airconditioning?

Een airconditioner regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de luchtontvochtiging. Men denkt vaak dat een airconditioner de lucht afkoelt, maar dit klopt niet. Een airco onttrekt de warmte uit de hete lucht.

Een airconditioner werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als een koelkast, het principe van de warmtepomp of koelmachine. Maar in plaats van enkel een kleine ruimte te koelen, koelt een airconditioning een hele kamer, huis, winkel of kantoorgebouw.

Airconditioners maken gebruik van een koelmiddel, dat een erg laag kookpunt heeft en dus gemakkelijk van een gas in een vloeistof verandert. Deze chemische stof wordt gebruikt om hitte hete lucht van binnen naar buiten te verplaatsen. Het bevindt zich in een gesloten systeem in de airco.

Een airconditioner bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Die bevatten drie belangrijke onderdelen: een compressor, een condensor en een verdamper. De compressor en de condensor bevinden zich meestal in de buitenunit. De verdamper bevindt zich in het gedeelte binnenshuis.

De binnenunit zuigt de warme lucht op. Een koelmiddel, dat voortdurend in het systeem wordt rondgepompt, komt in de vorm van gas in de compressor terecht, waar het samengedrukt wordt. Het gas wordt zo een hete vloeistof onder hoge druk. Dit gas wordt via koperen leidingen naar de condensor gevoerd. In de condensor (warmtewisselaar), die koel gehouden wordt met lucht, water of een combinatie van beide, wordt de opgevangen warmte afgegeven aan de buitenlucht, waarna het gas weer in een koelvloeistof verandert. Dit koelmiddel condenseert en vloeit terug naar de verdamper, waar het terug verdampt in een koud gas onder lage druk. de gekoelde lucht wort de ruimte ingeblazen.

Dit opwarmen en afkoelen van de koelvloeistof is een cyclus die voortdurend opnieuw begint, totdat de gewenste temperatuur bereikt is. De thermostaat stelt vast wanneer de juiste temperatuur bereikt is en zet de airconditioner af.

Bij een airconditioning kun je meestal kiezen voor de installatie van een warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt die naar binnen. De cyclus wordt dus eigenlijk omgekeerd. Een warmtepomp werkt ten opzichte van andere verwarmingssystemen energiebesparend.

Dit bericht is gepost op 6 september 2007 om 2:27 pm uur en is geplaatst in Airconditioning.

2 reacties op “Hoe werkt een airconditioning?”
Wat is een omkeerbare airconditioning? | Producten Informatie zegt:
7 september 2007 om 10:41 am

[…] onttrekt de airconditioner warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee de ruimten binnen. Het principe van een airconditioning wordt dus gewoon omgekeerd.  Zo’n airconditioning wordt ook wel eens een omkeerbare of […]

welke soorten zwembadverwarming bestaan er? | Producten Informatie zegt:
12 september 2007 om 4:47 pm

[…] elektrische warmtepomp heeft eigenlijk dezelfde werking als een airconditioning. Het onttrekt de warmte aan de lucht om er vervolgens het zwembadwater mee op te warmen. Ook dit […]

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
Waar let je op bij de aankoop van een airconditioning?