Welke ventilatiesystemen bestaan er?

Het is mogelijk om je huis naar wens te ventileren met een minimum aan energieverlies en een minimale kostprijs. In dit artikel krijg je een aantal tips en worden de verschillende ventilatiesystemen opgesomd en uitgelegd.

Richtlijnen

Als je een ventilatiebron plaatst dan moet je deze twee richtlijnen in acht nemen. De ventilatiestroom moet van droge naar vochtige en van warme naar koude lokalen gaan. Deze richtlijnen zijn conform de Vlaamse Ventilatienorm.

Methodes

De eerste methode is om gewoon je ramen en deuren open te zetten. Deze simpele en goedkope manier brengt echter veel nadelen met zich mee:

–  Het is nadelig voor het energieverbruik
–  Je kunt geen efficiënte controle uitoefenen op de ventilatie
–  Er kan regen binnensijpelen
–  Het verhoogt het risico op inbraak

Ten tweede kun je roosters plaatsen en zo zorgen voor een natuurlijke ventilatie. De meeste nadelen ten opzichte van de eerste methode vallen weg en ook deze manier is goedkoop maar er is nog altijd weinig controle.

De beste methode is het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem. Op die manier heb je zelf de volledige controle over de aan- en afgevoerde lucht. Hierdoor kun je de temperatuur en de frisheid van de lucht in je huis zelf bepalen. Het is echter wel aangeraden om je systeem te laten controleren door een architect voor een optimale plaatsing.

Mechanische ventilatiesystemen

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die je kunt plaatsen.

Systeem A: Hieronder valt de natuurlijke ventilatie zoals hierboven beschreven
Systeem B: Dit ventilatiesysteem valt af te raden. De lucht wordt via mechanische weg aangevoerd maar afgevoerd via gewone roosters. Het belangrijkste is dat oude lucht goed afgevoerd wordt en dat gebeurt hierbij niet.
Systeem C: Hier wordt net het omgekeerde gedaan als bij systeem B. Het zorgt ervoor dat de oude lucht afgevoerd wordt. De frisse lucht komt via natuurlijke weg binnen.
Systeem D: Het beste maar tegelijkertijd ook het duurste systeem. Zowel de aanvoer als de afvoer van de lucht gebeurt mechanisch. Dit systeem kan heel eenvoudig naar wens ingesteld worden. Dat zorgt voor een optimale atmosfeer in je huis.

Dit bericht is gepost op 4 juli 2011 om 3:52 pm uur en is geplaatst in Ventilatie. Reacties zijn tijdelijk gesloten, maar je kunt wel trackbacken vanaf je eigen site.

Reacties zijn gesloten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.