Het zou je verbazen hoeveel warmte je kunt halen uit de aarde, het grondwater of zelfs de lucht. Je kunt er zelfs genoeg uit halen om er drie vierde van je huis gratis mee te verwarmen. Dat wil zeggen dat er maar een vierde via externe bronnen (elektriciteit, stookolie of gas) moet aankopen.
De warmtepomp haalt gratis de warmte uit een van de drie bronnen (aarde, grondwater of lucht). Ze heeft een levensduur van meer dan 20 jaar en de onderhoudskosten zijn nagenoeg niets. Het systeem stoot 53% minder CO2 dan een stookolieketel.
De drie verschillende warmtebronnen brengen elk andere voordelen met zich mee. Zo kun je die pomp kiezen die het beste bij je huis past.
Aarde
De temperatuur van de aarde blijft het hele jaar ongeveer gelijk. De zon en het regenwater zorgen ervoor dat de aarde tussen 8 en 12°C blijft. Er zijn twee verschillende pompen die hierbij gebruikt kunnen worden.
Het captatienet zit horizontaal over een vrij grote oppervlakte verspreid. Het net bestaat uit een systeem van buizen waardoor er ijskoud water stroomt. Dat water wordt dan opgewarmd door de aardwarmte en stroomt terug het huis in. Deze methode bestaat al 20 jaar en is betrouwbaar en goedkoop. De kostprijs bedraagt ongeveer 1500 € exclusief de kosten van het graafwerk. Het captatienetsysteem brengt gratis 30W/m² op.
De verticale aardsondes zijn ideaal voor een kleinere oppervlakte. Er worden buizen tussen 25 en 75 meter diep gelaten waardoor het koude water stroomt. Per buis heb je een gratis opbrengst van 20 tot 100W (dit hangt af van de plaatselijke geologie).
Grondwater
Als je in een regio woont waar het grondwater van excellente kwaliteit is kan je met behulp van een warmtepomp het warme water onmiddellijk uit de aarde halen. Het afgekoelde water komt dan via een afvoerbuis terug in de aarde terecht. Dit systeem kost gemiddeld 5000 euro.
Lucht
Een luchtinstallatie is goedkoop. In de zomer brengt dit systeem enorm veel op, maar in de winter is er echter nog een externe bron nodig.