De zonneboiler: groene oplossing voor minder verbruik

Geef toe, bovenstaande kop klinkt ons als muziek in de oren. Wie wil er nu niet besparen op zijn of haar verbruikskosten? Toch zal je nog met een aantal vragen zitten. Wat is dat bijvoorbeeld precies, zo’n zonneboiler?

Het principe van de tuinslang in de zon

Kort gesteld, is de werking van een zonneboiler te vergelijken met een tuinslang die je in de zon legt. Het water dat zich in de slang bevindt, zal langzaam opgewarmd worden. Bij een zonneboiler is het zo, dat een zonnecollector op het dak bevestigd wordt. In deze collector bevindt zich een vloeistof, die door de zon opgewarmd wordt. De opgewarmde vloeistof zal zijn warmte afgeven aan het koude leidingwater dat zich in een voorraadvat bevindt. Zo kan je, met behulp van zonne-energie, je koude leidingwater omzetten in warm water om – bijvoorbeeld – te douchen.

In de zomer is uw zonneboiler in staat om voldoende water te verwarmen tot op comforttemperatuur, in de winter is bijverwarming echter noodzakelijk.

Besparen op uw energiefactuur

Wanneer je gebruik maakt van een zonneboiler om je water op te warmen, bespaar je al gauw ± 45%  van je energiekosten voor warm water. De terugverdientijd van een dergelijke installatie bedraagt zo’n zes à negen jaar. Wanneer je de kosten van de installatie terugverdiend hebt, kan je al je water gratis verwarmen! Vergeet ook niet dat je op deze manier je steentje bijdraagt tot een beter milieu, de CO2-uitstoot wordt bij gebruik van een zonneboiler namelijk aanzienlijk verlaagd.

De kostprijs

De prijs van een zonneboiler is onder andere afhankelijk van het aantal gezinsleden. Voor een gezin dat bestaat uit drie à vier personen, zal de kostprijs ergens tussen de 5000 en 7000 euro schommelen. Wel kan je daarbij nog profiteren van premies, subsidies en fiscale aftrek, waardoor je bijna de helft van deze som kan recupereren.

De terugverdientijd van een dergelijke installatie bedraagt zo’n zes à negen jaar.

Dit bericht is gepost op 8 juni 2011 om 4:36 pm uur en is geplaatst in Zonneboiler. Reacties zijn tijdelijk gesloten, maar je kunt wel trackbacken vanaf je eigen site.

Reacties zijn gesloten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.