Wat zijn UMPC’s?

De minilaptops of UMPC’s zijn in het buitenland een echte rage, en binnenkort ook in onze contreien verkrijgbaar. Zullen ook wij hier met z’n allen overstag gaan voor de draagbare computertjes?

UMPC

UMPC is de afkorting van Ulta-Mobile PC. Deze soort minilaptops worden ook wel subnotebooks genoemd, hoewel er soms ook een onderscheid wordt gemaakt op basis van de grootte. Subnotebooks zijn kleiner dan gewone laptops, maar groter dan UMPC’s.

Fabrikanten kunnen zelf minilaptops ontwerpen maar moeten zich houden aan het UMPC-platform met basisspecificaties opgesteld door Intel en Microsoft. UMPC’s hebben een touchpad of een inklapbaar toetsenbordje.

Een UMPC heeft een scherm van maximaal 7 inch met een minimum resolutie van 800 x 480. Het computertje weegt minder dan 900 gram. De meeste UMPC’s hebben Windows als besturingssysteem, maar sommigen kiezen voor Linux. Internet krijg je via WiFi, Bluetooth of Ethernet.

Sommige UMPC’s hebben extra functies als GPS, GPRS, webcam, gsm, digitale tv-tuner, compact flash- en SD-kaartlezers, etc.

Asus Eee PC

Het succes van de UMPC is in de eerste plaats te danken aan de Asus Eee PC, een goedkope UMPC ontwikkeld door de Taiwanese fabrikant ASUS en Intel. Deze goedkope minilaptop kost slechts 300 euro. Een Asus Eee PC heeft een 7-inch scherm (18 centimeter).

De UMPC bevat geen dvd- of cd-lezer. Er zit ook geen harddisk in, die is vervangen door een vast flashgeheugen van 4 gigabyte. De opslagcapaciteit kan uitgebreid worden via de 3 USB-poorten of een geheugenkaart.

De Asus Eee PC heeft draadloos internet ingebouwd en draait op Linux, een alternatief besturingssysteem. Op de computer is gratis software als Skype en Firefox geïnstalleerd.

Dit bericht is gepost op 4 juni 2008 om 9:27 am uur en is geplaatst in Handhelds.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.