Tegenwoordig zijn steeds meer mensen allergisch voor huisstofmijt. De huismijt is een piepklein spinnetje, dat met het blote oog niet waarneembaar is. In matrassen en beddengoed leven tienduizenden huisstofmijten.
Een matras telt gemiddeld zo’n 2 miljoen huisstofmijten. Huisstofmijten produceren ook nog eens ongeveer 200 keer hun eigen gewicht aan uitwerpselen. Mensen ademen die uitwerpselen in. Het zijn die uitwerpselen die voor een allergische reactie zorgen. Ongeveer 10% van de Westerse bevolking heeft een huisstofmijtallergie.
Huisstofmijtallergie leidt tot een verstopte neus, piepende ademhaling, benauwdheid, eczeem, niesbuien, hoesten, jeuk en tranende ogen.
Matras
Je kunt natuurlijk je matras heel regelmatig vervangen, maar dat is een vrij dure oplossing. Kies voor een matras met een compacte vulling uit latex, bultex, schuim of polyetherschuim en omwikkel die met een ondoorlaatbare antihuisstofmijthoes. Gebruik synthetisch beddengoed, en geen beddengoed gevuld met veren of wol.
Om je beddengoed van mijten te ontdoen, moet je het regelmatig op hoge temperatuur (60 graden) wassen. Strijken lijkt misschien overbodig, maar wordt toch aangeraden. Zo kun je de laatste overlevende huisstofmijten doden. Knuffels de je niet op een hoge temperatuur mag wassen, kun je een nacht in de diepvries stoppen en dan wassen.
Je kan je matras niet met water, stoom of chemicaliën behandelen. Water zou de aanwezigheid van de huisstofmijt alleen maar bevorderen. Gespecialiseerde bedrijven kunnen je matras terug huisstofmijtvrij maken.
Let er verder ook op dat je je kamer goed verlucht. Laat overdag (en best ook ’s nachts) een raam open. Leg niet te veel spullen onder je bed, anders kan de matras niet luchten. Sla het dekbed open overdag om zo de matras beter te ventileren.