Wat is interactieve televisie (iDTV)?

iDTV is de afkorting van Interactive Digital Television of interactieve televisie. Het begrip dekt de vele mogelijkheden die digitale tv biedt op vlak van interactiviteit.

De interactiviteit kan plaatsvinden tussen de producent van programma’s, maar ook met de uitzender van de programma’s.
Je hoeft geen nieuwe televisie te kopen om gebruik te maken van de interactieve mogelijkheden van digitale televisie. een settopbox/decoder en bijhorende afstandsbediening volstaan al. Als de settopbox een harde schijf heeft, opent dat nog meer mogelijkheden.Om informatie terug te zenden naar de plaats vanwaar het tv-signaal afkomstig is, heb je een retour pad nodig. Dat is bijvoorbeeld nodig om te stemmen voor tvs-hows.

Mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden op vlak van digitale televisie?

Meespelen en stemmen

Meespelen met quizzen of stemmen voor je favoriete kandidaat van Eurosong, interactieve televisie maakt het mogelijk. Als je mee quizzet, krijg je achteraf zelfs je score toegestuurd.

Programma’s en films aanvragen en herbekijken

Een groot deel van de programma’s van verschillende zenders kun je op aanvraag bekijken (=video on demand) wanneer je maar wil. Geen probleem dus wanneer je eens een keer een programma gemist hebt. Sommige programma’s kun je via digitale televisie zelfs (veel) eerder bekijken dan ze uitgezonden worden op de gewone analoge televisie.

Informatie

Bij verschillende televisieprogramma’s is het mogelijk extra informatie op te vragen. Een goed voorbeeld hiervan zijn kookprogramma’s waarbij je alle recepten kunt opvragen.

Ook via de settopbox kun je heel wat informatie opvragen. Zo kun je de digitale teletekst raadplegen, de tv-gids bekijken, maar ook weerberichten, verkeersinformatie, de Gouden Gids, Vacature overheidsdiensten als de VDAB en vele andere consulteren.

Communicatie

E-mailen, sms’en of chatten terwijl je gewoon doorkijkt naar je favoriete tv-programma’s behoort ook tot de mogelijkheden van interactieve televisie

Winkelen

Shoppen vanuit je luie zetel? Interactieve televisie maakt het mogelijk. Cd’s of dvd’s kopen? Geen enkel probleem!

Spelletjes spelen en foto’s bekijken

Via de settopbox kun je games bestellen en spelen. Interactieve digitale tv maakt het ook mogelijk je foto’s op een groot scherm te bekijken en zelfs uit te wisselen met familie en vrienden.

Soorten interactiviteit

Interactiviteit wordt op drie verschillende manieren tot stand gebracht:

Via de settopbox

De consument kan gebruik maken van de software op de settopbox, zonder dat er een retour pad nodig is. Voorbeelden: de elektronische programmagids, de teletext, de recorder (bij settopboxen met harde schijf).

Via de zender

De consument vraagt zelf televisieprogramma’s of films op. Daartoe moet er een aparte datastream gemaakt worden (= video on demand).

Via de programmamaker

De kijker kan informatie terugsturen naar de programmamaker, bijvoorbeeld om te stemmen of mee te quizzen. Hiervoor is een retour pad nodig.

Dit bericht is gepost op 16 april 2008 om 11:04 am uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.