Wat is domotica?

Het woord domotica is een samentrekking van de woorden domus (Latijn voor ‘huis’) en telematica. Een domoticasysteem automatiseert en integreert de verschillende functies in de woning. Het brengt communicatie tussen de verschillende elektrische toestellen in huis tot stand.Met behulp van drukknoppen, schakelaars, een afstandsbediening, sensoren of een timer treden de verschillende elektronische functies in actie.

Hierdoor wordt het leven in huis gemakkelijker gemaakt voor de bewoners. Zo kan domotica er bijvoorbeeld voor zorgen dat het licht automatisch aangaat wanneer je een kamer binnenkomt, de zonnewering voor het raam schuift als de zon schijnt, de verwarming perfect geregeld wordt of het koffiezetapparaat op een bepaald tijdstip aanspringt.

Je kan er ook voor zorgen dat het domoticasysteem een bepaald scenario, dat je op voorhand vastlegt, uitvoert. Zo kan je, wanneer je gaat slapen, met 1 druk op de knop ervoor zorgen dat overal de lichten en elektrische toestellen zoals tv en radio afspringen, de deuren op slot gaan, de verwarming lager wordt gezet en de rolluiken naar beneden gaan.

Ook kan je een bepaalde sfeer in de woning creëren. Je drukt bijvoorbeeld op een knop en automatisch wordt de verwarming hoger gezet, worden de gordijnen gesloten en de sfeerverlichting springt aan. Je bent meteen klaar voor een avondje voor de buis.

Een domoticasysteem verhoogt niet alleen het comfort maar zorgt ook voor meer veiligheid en een lager energieverbruik.

Je hoeft bovendien niet in de woning te zijn om het domoticasysteem te bedienen. Sommige toestellen kunnen ook via gsm, PDA of internet aangestuurd worden. Zo kan je op je werk alvast de verwarming aanschakelen zodat het bij thuiskomst aangenaam warm is.

Dit bericht is gepost op 6 december 2007 om 11:28 am uur en is geplaatst in Domotica.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: