Waarop moet je letten bij het nemen van een foto?

Aan de hand van deze tips kan je (nog) mooiere foto’s maken.

Meer dan 1 foto nemen

Neem, indien mogelijk meerdere foto’s. Dit is net het pluspunt van een digitale camera. Op het kleine LCD-schermpje van je camera zie je meestal niet meteen alle details (zo kan er iemand zijn of haar ogen dicht hebben). Neem daarom verschillende foto’s om te voorkomen dat je slechts 1 mislukte foto hebt van datgene wat je wou vastleggen. Probeer ook vanuit verschillende standpunten en perspectieven de foto te nemen. Achteraf heb je dan een ruime keuze en kan je de beste foto selecteren.

Rechte horizon

Wanneer je buiten foto’s neemt, zorg er dan voor dat je de horizon altijd recht op je foto’s hebt staan. Anders kan dit een heel raar effect opleveren.

Ken je camera

Neem de tijd om de mogelijkheden van je camera te leren kennen. Hierdoor kan je in alle omstandigheden je camera snel en juist bedienen. Veel oefenen en vooral uitproberen is de boodschap.

Niet bewegen

Het is belangrijk dat je de camera stil houdt bij het nemen van foto’s. Als je het toestel beweegt tijdens het nemen van een foto krijg je onscherpe beelden.

Gulden snede (regel van derden)

In de Griekse oudheid had men al door dat er bepaalde punten in een schilderij zijn waar het menselijk oog vanzelf naar toe werd getrokken. Ook in de architectuur kan een bepaalde verhouding worden gebruikt die als aangenaam wordt ervaren. Deze verhouding wordt de gulden snede genoemd. De gulden snede kan je ook toepassen in de fotografie.

Verdeel een canvas in 3 gelijke delen zowel horizontaal als verticaal. Zo krijg je 4 krachtlijnen (A, B, C en D)

Zo plaats je de horizon best gelijk met krachtlijn C of D in plaats van het midden. Een (verticaal) onderwerp zet je best op krachtlijn A of B.

Gulden Snede

Gebruik van kleuren

Felle kleuren vallen op en donkere niet. Zo zullen geel en rood uit het beeld springen terwijl grijs, zwart of bruin niet de aandacht trekken. Dat is algemeen geweten. Hou hier dan ook rekening mee bij het nemen van foto’s. Als je dus op een onderwerp met donkere kleuren de aandacht wil vestigen, plaats het dan niet tegen een achtergrond met felle kleuren. Iedereen zal naar de achtergrond kijken in plaats van naar het onderwerp.

Dit bericht is gepost op 26 oktober 2007 om 12:01 pm uur en is geplaatst in Digitale fotocamera's.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: