Wat heb je nodig om satelliettelevisie te ontvangen?

Satelliettelevisie kent heel wat voordelen, maar veel mensen laten zich afschrikken door de installatie van de schotel en alle andere onderdelen. Hier vind je een overzicht van alle onderdelen die je nodig hebt bij de  installatie van een schotelantenne.

Schotelantenne

Het satellietsignaal raakt het oppervlak van de schotel en wordt zo weerkaatst naar de feedhorn van de LNB. Wees bij de installatie van de schotel extra voorzichtig. Een ingedeukte schotel gaat niet alle signalen weerkaatsen.  Kies voor een schotel van minstens 50 centimeter doorsnede, anders ontvang je de signalen niet zo goed.  Als je een goede ontvangst wil, moet de schotel goed uitgericht worden. dat betekent dat hij precies op de juiste satelliet gericht moet zijn. In Nederland en Vlaanderen is dat vaak de Astra 1-satelliet, waarmee je de openbare en commerciële Vlaamse en Nederlandse zenders ontvangt.

LNB (Low Noise Block)

De LNB, de Low Noise Block, die met een arm aan de schotel bevestigd zit, ontvangt het satellietsignaal en zet dit om in een signaal dat doorgegeven wordt aan de satellietontvanger.  Het radiofrequent signaal moet omgezet worden naar een lagere frequentieband.  Aan een schotel kunnen ook meerdere LNB’s zitten, zodat de schotel meerdere satellieten kan ontvangen.  Er bestaan verschillende types LNB. Op de single LNB kun je slechts een satellietontvanger aansluiten, op de twin LNB twee die apart van elkaar kunnen functioneren, op de quatro LNB kan een multischakelaar aangesloten worden, waardoor de signalen naar meerdere ontvangers in één huis gestuurd kunnen worden  (verschillende kamers, tv en videorecorder, …)

Coaxkabel en F-connectors

Tussen de ontvanger en de schotel wordt een coaxkabel bevestigd. Zo’n kabel zorgt ervoor dat er bij de signalen van schotel naar ontvanger niet veel kwaliteitsverlies optreedt. Op die kabel worden F-connectors bevestigd.

Satellietontvanger

De ontvanger zet het signaal van de LNB om in beeld en geluid. Er zijn analoge en digitale ontvangers op de markt.  Een digitale ontvanger biedt ook interactieve mogelijkheden, maar kan geen twee verschillende satellieten op hetzelfde moment ontvangen.  Met een schotelantenne ontvang je zowel vrije kanalen (free-to-air) als gecodeerde kanalen. Om die gecodeerde kanalen te ontvangen heb je nog een speciale smartcard nodig.

Dit bericht is gepost op 1 oktober 2007 om 5:27 pm uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.