De voordelen van een zwemvijver

Waarom niet kiezen voor een zwemvijver in plaats van een zwembad? een zwemvijver oogt mooier, is milieuvriendelijker en heeft minder onderhoud nodig. De talloze voordelen zijn niet op een hand te tellen!

Ten eerste oogt een zwemvijver veel mooier dan een zwembad en is hij beter te integreren in de omgeving. Bovendien zijn de aanlegkosten minder hoog dan die van een gewoon zwembad.

Een zwemvijver vraagt veel minder onderhoud dan een klassiek buitenzwembad en is milieuvriendelijker. Een zwemvijver zuivert zichzelf namelijk op een natuurlijke manier, waardoor je geen milieuonvriendelijke goedjes als chloor en andere chemicaliën hoeft te gebruiken. De natuurlijke filter van de vijver bestaat uit verschillende soorten waterplanten.

Verder kan je je zwemvijver volledig vormgeven naar jouw wensen. De vijver moet toch volledig uitgegraven worden en wordt bekleed met folie, wat zowat elke vorm mogelijk maakt. Je kunt bijvoorbeeld ondiepe delen integreren voor de kinderen.

Een zwemvijver wordt opgedeeld in twee zones: een zone om in te zwemmen, een zone voor de waterplanten die samen de natuurlijke filter vormen. De filterzone neemt een kwart tot een derde van de normale oppervlakte in beslag. Een zwemvijver neemt dus iets meer plaats in dan een zwembad.

De wettelijke verplichtingen voor een zwemvijver zijn hetzelfde als voor een zwembad.

Aanleg

In volgorde:

  • Uitgraven van de vijver
  • Verwijderen scherpe voorwerpen (stenen, boomwortels,…)
  • Wanden en randen afwerken, vijverrand versterken (met hout of beton)
  • Folie- en beschermvlies aanbrengen (voorkom plooien!)
  • Laag vijverbodem aanbrengen
  • Planten in de vijver zetten
  • Vullen met water
  • Installatie van een pomp

Planten en vissen

In een zwemvijver worden doorgaans geen tot zeer weinig vissen gezet. Kies voor insectenetende vissen als goudwinden of rietvoorns. Plantenetende vissen zijn te vermijden, zij zorgen voor veel mest.
Het kloppende hart van je zwemvijver zijn de planten. Voor een zwemvijver kies je zuurstofplanten , een klein aantal drijvende planten en boven het water groeiende planten voor de vijverranden. De planten worden geplant in kiezel, substraat of lavasteentjes. Substraat en lavasteentjes houden ook het organisch vuil in het water tegen.

Onderhoud

Een keer per jaar (minstens), best in het vroege voorjaar, moet de natuurlijke filter van je zwemvijver een onderhoudsbeurt krijgen. De water- en moerasplanten worden gesnoeid en het organisch afval verwijderd. Op dit moment kun je ook best de hardheid van het water meten en een hoeveelheid zeewierkalk toe te voegen.
Maak de bodem tijdens het zwemseizoen regelmatig vrij van organisch afval. Hiervoor kun je een netje gebruiken of een zwembadstofzuiger. Stofzuig niet in de buurt van de filter! De wanden kun je afvegen met een zachte borstel. Span in de herfst een net over je vijver om de vallende bladeren op te vangen. Verder kun je investeren in een zandfilter en een skimmer om het onderhoud van je zwemvijver te optimaliseren.

Dit bericht is gepost op 14 september 2007 om 4:10 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.