Welke soorten zwembadverwarming bestaan er?

Een zwembadverwarming zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk van je zwembad kunt genieten. er bestaan verschillende soorten zwembadverwarming. Weeg de voordelen van ieder systeem dus goed af tegen de nadelen en kies de zwembadverwarming die het best bij jouw zwembad past. Met een goed verwarmingssysteem is het mogelijk van het late voorjaar tot het vroege najaar in je openluchtzwembad te plonzen.

Verwarmingsketel

De meest gebruikte manier om een zwembad te verwarmen is nog steeds met stookolie of gas. Een warmtewisselaar wordt aangesloten op de verwarmingsketel. Het systeem werkt snel en efficiënt, je zwembad is echt in een mum van tijd opgewarmd. Maar het kost ook een stuk meer dan andere systemen.

Elektrische verwarming

Een elektrische zwembadverwarming is vooral aan te raden bij kleine zwembaden. Bij grote zwembaden ligt het energieverbruik immers redelijk hoog en kan je beter kiezen voor een milieuvriendelijke oplossing als zonnepanelen of een elektrische warmtepomp. Bij een elektrische verwarming bevindt zich in het zwembad een warmte-element. Elektrische zwembadverwarming kun je gemakkelijk zelf installeren.

Zonne-energie

Een zwembadverwarming op zonne-energie is het meest energiesparende en milieuvriendelijke systeem. Het water stroomt dor een buizenstel dat aangedreven wordt door de filterpomp van het zwembad. De zonnecollector kun je op het dak van je huis zetten of op de grond. Het grote voordeel aan dit soort verwarming is dat het je niets kost, het nadeel dat je wel eerst zonnepanelen moet aankopen. Maar zonnepanelen zijn over het algemeen hun investering waard. Je kunt gegarandeerd zwemmen van half mei tot half september, bij goed weer ook ervoor en erna. In de meeste gevallen kun je de verwarming op zonne-energie zelf installeren.

Elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp heeft eigenlijk dezelfde werking als een airconditioning. Het onttrekt de warmte aan de lucht om er vervolgens het zwembadwater mee op te warmen. Ook dit systeem is erg energiebesparend. De prijs is iets duurder dan die van een elektrische verwarming, maar na een paar jaar heb je dat extra geld zeker al terugverdiend. Een warmtepomp gebruikt immers alleen energie om de warmte aan de lucht te onttrekken, niet om de warmte te creëren.

 

Dit bericht is gepost op 12 september 2007 om 4:47 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.