Kies ik voor een digitale camera met accu of batterijen?

Een nadeel van de digitale camera is dat ze veel stroom verbruiken. Het LCD-schermpje, de flits en de zoomlens kunnen er voor zorgen dat je al snel door je energievoorraad heen zit en je deze regelmatig moet vervangen of opladen. Bovendien zorgt een energiebron voor extra gewicht dat je moet meedragen.

Een aantal camera’s worden geleverd met een accu en bijhorende oplader. Andere camera’s werken op (herlaadbare) batterijen. We zetten de voordelen- en nadelen van beide even op een rijtje.

Accu

De accu en bijhorende oplader zijn in de prijs van de digitale camera inbegrepen. Er zijn dus geen extra uitgaven die je meteen moet doen, wat een voordeel is.

Nadelig is het feit dat wanneer je op vakantie gaat of een lange tijd wil filmen (bijvoorbeeld op een huwelijksfeest) je niet altijd de kans hebt om je accu, wanneer deze leeg is, opnieuw op te laden omdat je zo een aantal belangrijke momenten mist. Het is dan handig om een tweede accu aan te schaffen die je opgeladen bij je hebt. Dit betekent dan alsnog een extra uitgave.

Helaas zijn de accu’s ook niet universeel uitwisselbaar. Iedere fabrikant en vaak ieder model heeft zijn eigen accu en oplader. Wanneer je een nieuw toestel van een andere fabrikant koopt, heb je dus ook een andere accu en oplader nodig.

Batterijen

Als je een digitale camera koopt die op batterijen werkt, krijg je er meestal wegwerpbatterijen bijgeleverd. Je zal merken dat deze maar heel kort meegaan. Aangezien digitale camera’s veel energie verbruiken, kunnen ze na een kwartier al leeg zijn. Het is dan ook aangeraden om oplaadbare batterijen en een oplader te kopen. Dit betekent dus meteen een extra uitgave bij de aankoop van je digitale camera.

In tegenstelling tot de accu is een (oplaadbare) batterij meestal wel universeel. Als je een andere digitale camera die op batterijen werkt, aanschaft, hoef je dus niet opnieuw oplaadbare batterijen te kopen.

Accu’s en oplaadbare batterijen verliezen na een tijd sowieso aan capaciteit. Je kan ze in conditie houden door ze helemaal op te gebruiken ze dan weer volledig op te laden. Zo gaan ze langer mee.

Dit bericht is gepost op 26 oktober 2007 om 11:39 am uur en is geplaatst in Digitale fotocamera's.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.