Wandelen met gps: hoe werkt het?

Niet alleen autobestuurders, maar ook wandelaars hebben de talloze voordelen van een gps ontdekt. Met een gps is het risico op verdwalen veel kleiner, je hebt geen stafkaarten meer nodig en het toestel biedt je veel meer informatie dan een compas. Je verliest geen kostbare tijd meer waardoor je zonder zorgen van de omgeving kunt genieten.Een gps houdt tegenwoordig meestal ook bij hoe lang en hoe ver je gelopen hebt, en wat je gemiddelde snelheid was.

Een gps bepaalt tijdens je wandeling je positie en de richting waarin je voorbeweegt. Tegenwoordig beschikken de meeste toestellen ook over kaarten, zodat je jezelf op het schermpje ziet voortbewegen.

Wat heb je nodig?

Een gps-ontvanger. In de winkel vind je veel gps-systemen voor autobestuurders, maar er is ook een ruim aanbod aan gps-ontvangers voor wandelaars en fietsers. Deze zijn ongeveer even groot als een mobiele telefoon en passen dus perfect in een broekzak of een rugzak. Je kunt ze ook aan een koordje rondje nek hangen. Een gps-ontvanger voor wandelaars zal minstens zo’n 100 à 150 euro kosten. De goedkoopste modellen kun je echter niet aansluiten op je computer. Hoe meer mogelijkheden het toestel biedt, hoe meer je er voor zult betalen.

Voordat je aan je wandeling begint, geef je de coördinaten in van de zogezegde waypoints, herkenbare punten waar je tijdens je wandeling langs wandelt. Die waypoints kun je zelf opslaan tijdens je wandeling, maar je kunt ook op voorhand hele wandelingen of tracks downloaden van internet en via je computer naar je gps-ontvanger downloaden. Op het internet vind je al honderden websites met gps-wandelroutes.
De marktleider in gps-ontvangers voor wandelaars is Garmin. Andere bekende merken zijn Eagle, eTrex, Lowrance, Magellan en vele anderen.

Waar let je op bij de aankoop?

Denk op voorhand goed na over wat je van het toestel verwacht. De volgende eigenschappen zijn erg belangrijk:

  • Gebruiksvriendelijkheid: Hoe ligt het toestel in de hand?
  • Gewicht van het toestel
  • Scherm: is het scherm duidelijk leesbaar; Kun je het ook in het donker lezen?
  • Extra functies (digitaal compas, wegenkaarten, hoogtemeter, …)
  • Aansluiting op de computer
  • Geheugen: hoeveel routes en waypoints kan de gps-ontvanger opslaan?
  • Waterdichtheid
  • Signaalontvangst: ontvangt het toestel ook in bosrijke gebieden nog een signaal?

Geocaching

Een populair nieuw fenomeen is geocaching. Geocaching is een van oorsprong Amerikaanse spel waarbij je met gps op zoek gaat naar een schat. Op voorhand krijg je de coördinaten van de plekken waar je de schat kunt gaan zoeken. Wereldwijd is er al een heel netwerk van geocachers actief, die tijdens hun wandelingen schatten voor elkaar achterlaten. Als je iets uit de ‘cache’ neemt, moet je daarna zelf iets achterlaten voor de volgende wandelaar.

Dit bericht is gepost op 19 september 2007 om 4:14 pm uur en is geplaatst in Navigatiesystemen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.