Voor- en nadelen van ingebouwde en draagbare navigatiesystemen

Over het algemeen kun je stellen dat er twee grote groepen navigatiesystemen bestaan voor de auto: draagbare en ingebouwde. Maar welk moet je kiezen? Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen hier op een rijtje.

Ingebouwd gps-systeem

Bij de ingebouwde gps-systemen heb je twee keuzes. Autoconstructeurs bieden steeds vaker een gps-systeem aan als optie bij de aankoop van een nieuwe wagen, maar je kunt er ook voor kiezen het navigatiesysteem later in je auto te laten inbouwen.

Voordelen:

1. Een ingebouwd systeem is duurder dan een draagbare gps, maar hij werkt ook nauwkeuriger. Een ingebouwd navigatiesysteem is rechtstreeks verbonden met de wielen en de versnellingsbak van je auto.
2. Je hebt geen extra hulpstukken meer nodig: geen oplaadsnoer of bevestigingskits, …
3. Bij draagbare gps-systemen valt het satellietsignaal vaak weg (in een tunnel, tussen hoge gebouwen, …). Bij ingebouwde systemen wordt de functie van de gps-antenne tijdelijk overgenomen door gyrosensoren.
4. Een ingebouwd gps-systeem oogt aantrekkelijker, het wordt mooi geïntegreerd in het dashboard.
5. De stemweergave is gemakkelijk te regelen want het navigatiesysteem is aangesloten op de luidsprekers van je auto.
6. Modellen die je achteraf laat inbouwen bieden vaak een heleboel entertainmentfuncties aan: dvd’s bekijken , cd’s beluisteren, … (in-car entertainment)
7. Minder kans op auto-inbraken. Een draagbaar toestel is immers gemakkelijker te stelen.

Nadelen:

1. Een ingebouwd gps-systeem is een flink stuk duurder dan een draagbaar systeem.
2. Vaak is de software van de navigatiesystemen van autofabrikanten een beetje verouderd en is het moeilijk updates ervan te vinden.

Draagbaar gps-systeem

Voordelen:

1. Het grote voordeel bij draagbare navigatiesystemen is de flexibiliteit en compactheid. Je kunt ze gemakkelijk aansluiten en weer loskoppelen. Ideaal om in verschillende auto’s te gebruiken. Je kunt ze vaak ook voor ander doeleinden gebruiken: wandelinge, fietstochten, …
2. Tegenwoordig komen er meer en meer PDA’s (personal digital assistent, elektronische zakagenda) of gsm’s met ingebouwde gps-functie op de markt.
3. Draagbare gps-systemen zijn veel goedkoper dan ingebouwde.
4. De software kun je meestal gemakkelijk updaten.
5. de draagbare gps-systemen zijn onmiddellijk klaar voor gebruik. Je haalt ze uit de doos en je kunt vertrekken.

Nadelen:

1. Je hebt steeds een aparte bevestigingskit en oplaadsnoer nodig en je moet de gps opladen via de sigarettenaansteker.
2. Je kunt ze niet gebruiken als entertainmentsysteem, op sommige draagbare toestellen kun je wel foto’s bewaren of mp3’s afspelen.
3. Risico op auto-inbraak en diefstal wordt veel groter. Draagbare gps-systemen zijn immers gemakkelijk los te koppelen.

Dit bericht is gepost op 17 september 2007 om 3:25 pm uur en is geplaatst in Navigatiesystemen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.